Top 3 historier inden for oftalmologi i 2017

2017 var et godt år for øjenkirurgi – og øjenpatienter. Der blev udviklet nye behandlingsmetoder, forskere og læger har store forventninger til. Der blev fundet en mærkelig klump i en kvindes øje, og så blev en advarsel gentaget til alle, der er glade for blæk. Kort og godt har det været et begivenhedsrigt år i øjenkirurgiens tegn. Her følger et kort overblik over de fem mest banebrydende nyheder inden for oftalmologi.

Novel Gene terapi er blev godkendt i 2017

Den seneste nyhed inden for øjenkirurgi i 2017 kan meget vel være den mest vigtigste. Det er øjenlæge Peter Brincker enig i. Det amerikanske FDA (Food and Drug Administration) har blåstemplet en gen-terapi behandling for genetisk betinget blindhed kaldet Lebers medfødte nethindeblindhed (LCA). Mange forskere og øjenkirurger har store forventninger til denne behandling. Deres store håb er ikke, at behandlingsmetoden kan give synet tilbage til blinde, men at medfødt blindhed bliver kureret. Det skal noteres, at behandlingen kun er gældende for personer i USA – til at starte med. Hvis behandlingens resultater er positive, vil det være godt nyt for alle i hele verden.

Ny øjenkirurgi
Ny øjenkirurgi er muligt

Scott Gottlieb, der er Kommissær for FDA og MD, fortæller

”Vi er ved et vendepunkt i oftalmologiens verden. Vi er vidner til ny og forbedret teknologi, hvorfra vi har muligheden for at forbedre og helbrede sygdomme på nye måder”.

Mange af de forskere og øjenlæger der har været en del af behandlingsudviklingen har enorme forventninger til metoden. De mener, at behandlingen højst sandsynligt kan bruges til andre typer øjensygdomme eller –fejl og dermed hjælpe flere patienter.

Øjentatoveringer er stadig farlige og frarådes

Øjenlæger verden over har prædiket det før: det er farligt at tatovere øjeæblet. I 2017 var der især to forfærdelige sager, hvor personer fik svære følgeskader efter en øjentatovering. Et af tilfældene krævede, at personen fik fjernet sit ene øje, mens den anden, der fik sprøjtet blæk i øjet, efterfølgende advarerede mod behandlingen på sociale medier. Den sidstnævnte har startet en oplysningskampagne for at advare andre unge mod den skræmmende tendens.

Øjentatoveringer frarådes
Øjentatoveringer frarådes

Kontaktlinser til kvinder

En af tophistorierne fra 2017 handler om en gruppe læger fra England, der opdaget en mærkelig masse i øjet på en kvinde, mens de forberedte hende på en katarakt operation. Det viste sig at være en klump af 17 kontaktlinser under hendes øjenlåg. Efter de havde gjort den mærkværdige opdagelse, fandt de yderligere 10 kontaktlinser i øjet.

Tjek øjnene hyppigt
Tjek øjnene hyppigt

Den sidste episode er er bevis på, at man skal tage til øjentjek oftere.

Andre artikler, som du måske kunne være interesseret i...