Tandlægens historie

Tandlæger, tandpleje og sundhed har eksisteret som en profession i de seneste 200 år, hvis ikke mere. I tiden før, fandtes der ingen bedøvelsesmidler for tandpleje. Dengang var det primært barbersaloner og kirurger, som arbejdede med tænderne. Moderne tandbørster, som vi kender dem, var ikke opfundet før en gang i 1938, og det samme gælder de retningslinjer vi følger i dag, når det kommer til tandsundhed. Før i tiden var det derfor meget mere almindeligt at miste sine tænder. 

Første tegn på tandlægens ankomst

Hesy-Re levede i 2600 f.Kr. og var en egyptisk høj embedsmand med titlen “den store af tandlægerne”, hvorfor han i dag anses for at være den første udøvende tandlæge. Tusinder af år senere refererede de to velkendte filosoffer, Aristoteles og Hippocrates, til behandling af tandforrådnelse. Flere århundreder efter i 1723 skrev den franske  kirurg, Pierre Fauchard, om tandlægefaget og skilte sig ud, fordi den fremhævede en dybdegående plan for tandhygiejne samt behandling af huller og nye tænder. 

I 1840 blev det første universitet med fokus på tandsundhed grundlagt. Det var Baltimore College of Dental Surgery, som uddannede læger til at behandle tandproblemer. Senere i 1867 fik det første universitet en tandlæge institution på Harvard University Dental School. I 1873 havde Colgate masseproduceret den første tandpasta samt tandbørster i de efterfølgende år. 

Innovative tandreguleringsmetoder i dag

I dag lever vi den bedste tid for tandsundhed, som vi kender det. Nutidens tandlæger er bedre i stand til at forhindre sygdomme i tænderne og kan tilbyde deres patienter genoprettende procedurer.  

Det gælder ikke kun at sikre tænder den bedste sundhed, men også at få det pæneste smil. For eksempel kan invisalign, en metode med en usynlig tandbøjle, nemt og skånsomt rette skæve tænder og give et flottere smil til mennesker i alle aldre. 

I dag kan vi også få implantat til at erstatte en syg tandrod med en kunstig tandrod, eller hvis tanden helt mangler. Implantatet indsættes i kæbeknoglen og er typisk fremstillet af titanium med en form som en skrue, hvorefter den i løbet af få måneder vokser sammen med knoglen og sidder fast. 

Tandlæger er også begyndt at gøre brug af laser til behandlinger. Fordelen med laser er, at den er mindre invasiv og kan udføre mere præcise procedurer som at omforme tandkødet og fjerne huller i tænderne. 

De traditionelle tandbehandlingsmetoder har gennem tiden tjent os godt, dog kan vi i dag være vidne til en spændende bølge af nye metoder inden for tandpleje, så vi kan opretholde vores mundhygiejne og behandle tandproblemer.

Andre artikler, som du måske kunne være interesseret i...