Undgå konflikter efter et dødsfald i familien

Kom godt gennem et dødsfald med hele familien.

Det rammer ofte som et lyn fra en klar himmel, når et elsket familiemedlem går bort. Desværre er sorgen ikke det eneste, som mange familier lider under efter tabet. Der vil nemlig ofte være et spørgsmål, der hænger som et tyk sky over familien: Hvad skal der ske med arven? Dette spørgsmål har desværre potentialet til at skabe splid og konflikter i selv den mest sammentømrede familie. Derfor dykker din yndlings blog – Vitenskab.dk – i dag ned i denne situation og kommer med gode råd til, hvordan du undgår konflikter i familien i forbindelse med opgørelsen af dødsbo.

Testamenter på plads i god til

Den sikreste vej til at undgå splittelse og konflikter i familien ved dødsfald er, at man får styr på testamentet i god tid. Dette råd er ikke meget værd for en familie, hvor dødsfaldet netop er sket. Derfor kan du også læse gode råd til at komme gennem et dødsfald uden testamente nedenfor.

Hvis du er på vej ind i livets efterår – eller hvis du blot ønsker at få styr på arvespørgsmålet i god tid, så er det på tide at oprette et testamente. Det kan være svært for en almen lægmand at gøre på en fyldestgørende måde. Der er mange spørgsmål i forbindelse med den enkelte arv, som skal besvares. Her kan det give god mening at hyre en arveretsadvokat, der har styr på reglerne og processen. Denne advokat kan hjælpe med at træffe de svære og nødvendige beslutninger i forhold til arven. Herudover vil denne type af advokat altid have stor erfaring med udformningen af det endelige og lovpligtige dokument.

Med hjælp fra en arveretsadvokat kan du altså få ro i maven og vide, at din familie ikke kommer i konflikt over arven. Med en udførlig plan for arvefordeling er der nemlig ikke mere at diskutere over. Der er dog mange tilfælde, hvor den afdøde ikke har lavet et testamente. Her bliver familien efterladt med en række ubesvarede spørgsmål om afdødes ønsker. Derfor er det nu op til familien indbyrdes og Skifteretten, at opgøre dødsboet, og det ender ikke altid lykkeligt. Et hav af Tv-serier og film handler netop om de stridigheder, der kan opstå ved arv. Derfor kommer vi nu med et andet råd til, hvordan familien kommer bedst gennem sorgperioden.

En upartisk mediator

I tilfælde af dødsfald uden et klart testamente vil Skifteretten påbegynde deres normale proces, hvor dødsboet skal gøres op. Da der ikke ligger en klar plan i form af et testamente, vil Skifteretten så vidt muligt forsøge at fordele boet ligeligt mellem de primære arvinger. Denne proces er dog ikke nær så ligetil, som det ellers kan lyde som om. De fleste familier stoler på, at de selv kan nå frem til en god løsning. Desværre er tilfældet ofte noget andet. Penge har en mærkelig evne til at komme mellem mennesker og frembringe nogle af vores mørkere sider. Derfor kan det i tilfælde af et dødsfald være en god ide at alliere sig med en upartisk mediator. Denne mediator kan oftest gå ind og høre alle parters ønsker uden foregående tilhørsforhold. Herefter kan denne mediator – uden selv at have følelser i klemme – finde den løsning, som er bedst for alle parter.

Det sidste enhver familie ønsker er at gå i konflikt eller måske endda miste kontakten til familiemedlemmer på grund af penge. Der er derfor også en vigtig pointe i, at man skal vælge sin mediator med omhu. Heldigvis findes der mange mennesker, der er uddannede mediatorer og netop har erfaring med at undgå splid og finde den bedste løsning. En erfaren dødsbo advokat vil kunne trække på erfaringen fra lignende sager og finde den bedst mulige løsning.

Find en advokat lokalt

Når du skal hyre en dødsbo advokat, som kan hjælpe med dødsbobehandlingen, er dit valg vigtigt. Ved en hurtig søgning på internettet kan du hurtigt finde en lang række advokater, der specialiserer sig i arveret. Men hvilken skal du vælge?

Når følelserne og særligt sorgen er på sit højeste, er der flere ting, som er vigtige at tage med i dette valg. Først og fremmest er det vigtigt at finde en lokal advokat, så familien har mulighed for fysiske møder. Advokatbistand over telefonen kan være rigeligt til mange sager. Hvis en familie i en sorgproces skal finde den bedst mulige løsning sammen, kan det dog være en stor fordel, at man kan sidde og kigge advokaten i øjnene under møderne. Dette sikrer, at der ikke sker misforståelser og splid på baggrund af kontakt over mails, beskeder og telefonopkald. Hvis du eksempelvis bor i Århus, så vil vi derfor anbefale at finde et advokatfirma Århus, der er specialiseret i arveret.

Endelig er det en stor fordel, hvis advokaten også er uddannet mediator. Denne advokat skal nemlig ikke blot kende til juraen bag et dødsbo. Det er også vigtigt at advokaten forstår mennesker og ser løsninger, hvor andre møder konflikt og splid.
Vitenskab.dk håber, at denne artikel giver svar på dine spørgsmål og ruster dig bedre til at undgå konflikter i din familie.

Andre artikler, som du måske kunne være interesseret i...