Teknologien rykker ind i køkkenet med smarte løsninger

Et køkkenfirma i odense hjalp mig til at få smarte løsninger i køkkenet.

Den seneste årrække er der virkelig sket meget med teknologiske løsninger til hjemmet. Nye maskiner og integrering af internettet har gjort en verden til forskel for vore daglige liv i hjemmet, og fremtiden er virkelig flyttet ind. Nu skal vi dykke ned i de opfindelser, der har haft størst effekt på teknologien i hjemmet – de smarte løsninger. Det kan næsten føles som at gå fra Flintstones til The Jetsons, hvis man køber de nyeste løsninger. Med såkaldte smart-home løsninger kan man nemlig styre stort set hele hjemmet fra sin telefon. Før vi når til de smarte løsninger, skal vi dog lige tage et kig på vejen mod det smarte hjem.

Historien bag smarte hjem

I mange tusinde år var åben ild den eneste metode til tilberedning af mad. Familien samledes om bålet og grillede jægerens fangst, og senere byggede man ovne og komfurer, der dog stadig blev varmet af åben ild. I takt med elektriciteten og teknologiens fremmarch ændrede alt sig. I starten af 1900-tallet begyndte forskellige forskere og opfindere at revolutionere den måde, man arbejdede i et køkken. Den første af disse store opfindelse til hjemmet var en støvsuger, der gjorde rengøringen lettere ved hjælp af en motor. I 1907 videreudviklede man konceptet til den første eldrevne støvsuger, og så var hjemmets teknologiske kapløb virkelig skudt i gang. Siden da blev eldrevne hjælpemidler til en indgroet del af et hver køkken.

Midt i 1960’erne begyndte mange forskellige produktudviklere at prøve kræfter med smarte løsninger til hjemmet, og i 1966 blev den første smarte løsning – Echo IV. Denne revolutionerende hjemme-styrings-computer kunne lave handlelister, styre temperaturen i hjemmet samt at tænde og slukke for køkkenudstyr. Den blev dog aldrig solgt kommercielt.

Indtil starten af 2000’erne blev der udviklet på livet løs, men teknologien og forbrugerne var ikke helt klar til den nye verden. Det ændrede sig i starten 00’erne, hvor begrebet “smart-homes” igen kom på alles læber. Med udviklingen i computerteknologi havde forbrugerne nu en enhed, hvor de kunne styr programmerne fra, og det blev den spæde start på en ny dagligdag i hjemmet.

Smart homes i dag

Nu er det næsten kun fantasien, der sætter grænser for de smarte løsninger. De fleste mennesker render rundt med en avanceret computer i lommen, hvor de let kan styre alle de nye løsninger lige fra apps på mobilen. I første bølge handlede det mest om at kunne styre temperatur samt at tænde lys og maskiner fra telefonen. I anden bølge begyndte fokusset for smart homes at tage en mere grøn drejning, hvor der formålet med smart-styring i højere grad er at optimere forbruget af el og varme.

Hertil kommer et stort fokus på sikkerhed, hvor smart-homes kan give en helt anden kontrol over hjemmet. Nu kan man have overvågningskameraer, bevægelsescensorer og døralarmer, der alle er koblet til telefonens apps. Man kan altså gøre liver væsentligt sværere for indbrudstyven, der må forventes at være en uddøende race, hvis smart-homes opnår større popularitet.

Og det er netop populariteten, der er de smarte løsningers største fjende. Selvom løsningerne i dag er meget tilgængelige, så kommer de med et betydeligt prisskilt. Det er derfor stadig kun de færreste, der har taget løsningerne til sig. I de fleste hjem kan man finde enkelte smarte løsninger, men de komplet smart-styrede hjem er stadig forbeholdt for de velhavende. En del af smart-styringen er dog blevet utrolig populær blandt den brede befolkning – nemlig stemmestyring. I dag har mange eksempelvis en Alexa, hvor de kan styre dele af hjemmet ved blot at tale ud i rummet – det er da smart.

Køkkenkonsulenter kan hjælpe med de smarte løsninger

Det kan sagtens virke en smule overvældende, hvis man gerne vil opgradere hjemmet med smarte løsninger. Det kan særligt være svært at se, hvor man skal begynde. Heldigvis findes der en masse kompetente køkkenvirksomheder, der er kan hjælpe dig på vej. Jeg har selv lige opgraderet privaten med en række smarte løsninger, der kan styres fra min telefon, og det var egentligt ret simpelt. Jeg startede med at gå ned til mit lokale køkkenfirma i Odense, hvor en sød køkkenkonsulent hjalp mig på vej. Jeg var nok ikke kommet i mål med mine køkkendrømme, hvis det ikke var for denne hjælpende hånd. Jeg håber, at dette indlæg har givet dig mod på at prøve kræfter med smarte løsninger i dit hjem.

Andre artikler, som du måske kunne være interesseret i...